Fyllingsterapi

Det er mange årsaker til at en tann må repareres med en fylling. De vanligste er karies (tannråte) eller at en del av tannen brekker av på grunn av overbelastning. Hva slags fyllingsmateriale tannlegen anbefaler, avhenger av hvor på tannen og hvor stor skaden er.

Tannfargede fyllinger – plastfylling

Plastfyllinger gir en naturtro erstatning av den tapte tannsubstansen. De er best egnet til å restaurere mindre hull og tannskader. Derfor anbefales ofte porselen eller gull i større restaureringer.

Porselensfyllinger

Dette er et godt og holdbart tannfarget fyllingsmateriale og brukes gjerne ved større hull og tannskader sammenliknet med plastfyllinger. Av de ulike fyllingsmaterialene er dette det mest estetiske. Porselen er i tillegg et biokompatibelt materiale hvor det svært sjelden blir påvist allergiske reaksjoner. Porselensfyllinger lages hos en tanntekniker etter at tannlegen har tatt en avstøpning av tannen. Porselensfyllingen sementeres på plass ved neste tannlegebesøk.

Gullfyllinger

Gull er på mange måter “Rolls Royce” av fyllingene. En gullfylling er svært holdbar, brekker ikke og samler veldig lite bakterier. Det er biokompatibelt og gir nesten aldri allergiske reaksjoner. Den lages hos en tanntekniker etter at tannlegen har tatt en avstøpning av tannen. Gullfyllingen sementeres på plass ved neste tannlegebesøk.