Tannkjøttbehandling

Gingivitt er en betennelse i tannkjøttet (gingiva). Periodontitt er en betennelse i tennenes støttevev.

Gingivitt

Store deler av befolkningen har varierende grad av betennelse i tannkjøttet som på fagspråket heter gingivitt. Tannkjøttet blir rødt og hovent og det blør lett ved tannpuss. Betennelsen er lokalisert til tannkjøttet alene og påvirker ikke festeapparatet til tennene. Gingivitt behandles og forebygges ved god oral hygiene. Regelmessig tannpuss og bruk av tanntråd eller tannstikker er som regel nok til å holde tannkjøttet friskt. Tannlegen eller tannpleieren hjelper deg til legge opp et enkelt regime som passer for deg.

Periodontitt

Når festeapparatet til tennene og omliggende kjeveben blir betent og brytes ned, snakker man om periodontitt eller pyrea på folkemunne. Denne nedbrytningen skyldes spesielt aggressive bakterier på tannoverflaten. Disse bakteriene setter i gang en immunreaksjon hvor kroppen oppfatter tannen som et fremmedlegeme. Kroppen bryter ned kjevebenet rundt tannen for å prøve å kvitte seg med den. Resultatet er at tannen etterhvert blir løs. Til slutt kan tannen bli så løs at den faller ut.

For å få periodontitt må de aggressive bakterieartene trives. Noen mennesker har et miljø i munnen som gjør det mulig med oppvekst slike bakterier i tannkjøttslommene. Risikofaktorer er dårlig munnhygiene, røyking, diabetes type 1, og stress. Man regner også med at det er en viss arvelig faktor med i bildet.

God oral hygiene er et absolutt krav før behandlingen tar til. Vi oppfordrer også til å slutte å røyke. Om dette ikke følges, er det fare for at periodontitten kommer tilbake og behandlingen blir verdiløs.

Behandlingen består i å rense tannoverflatene slik at kroppen på ny kjenner igjen tannen sin og nedbrytningsprosessen stopper opp. Ved alvorlig periodontitt må denne behandlingen noen ganger gjøres i kombinasjon med et mindre kirurgisk inngrep.

Etter at behandlingen er avsluttet, er det er viktig med jevnlig kontroll. Tennene renses da under tannkjøttskanten hvor det er vanskelig å komme til selv. Tannlegen sjekker om man klarer å holde tennene tilstrekkelig rene for å hindre tilbakefall og gir eventuell rettledning.