Kosmetisk tannpleie

Mange kan tenke seg et penere, hvitere smil, og det er akkurat det kosmetisk tannpleie handler om. Hvor pent og hvor hvitt det skal være, er helt individuelt.

For noen er det kun små justeringer som skal til for at man blir fornøyd. For andre må mer omfattende behandling til. Tannlegen eller tannpleieren kan veilede deg om de muligheter som foreligger, og hva du kan gjøre for at du skal få det smilet du ønsker deg.

Tannbleking

Mange ønsker seg et hvitere smil. Noen har fått misfarging på tennene av røyk, te og kaffe mens andre ikke er fornøyd med den opprinnelige tannfargen. Tennene blir også naturlig gulere med alderen. En liten justering i fargen kan utgjøre en stor forskjell.

Tannbleking hos tannlegen skader ikke tennene, men vi synes det er viktig at tannlegen eller tannpleieren undersøker tennene dine først for å være sikker på at det ikke er andre problemer som bør rettes på før man setter i gang.

Vi anbefaler bleking hjemme med Opalescence blekesystem. Tannlegen eller tannpleier tar en avstøpning av tennene og lager en individuelt tilpasset skinne som passer akkurat til dine tenner. Du får instruksjon om hvordan blekingen gjøres og får med deg skinne og blekemiddel hjem.

Om du ønsker å bleke tennene igjen om noen år, er det bare å kjøpe nytt blekemiddel hos oss. Skinnen tar du vare på og bruker om igjen.

Fjerning av belegg og misfarging

Røyk, kaffe, te og rødvin er eksempler på stoffer som over tid kan misfarge tennene. Denne misfargingen kan ofte fjernes sammen med belegg og tannstein.

Dette bør gjøres før man eventuelt bestemmer seg for å bleke tennene. Da kan det være at bleking ikke blir nødvendig likevel for å være fornøyd med smilet sitt.

Tannpleier tar seg som oftest av denne behandlingen. Belegg og tannstein fjernes først, og til slutt renses misfarging bort ved blåse en saltløsning på tennene.

Misfargede fyllinger

Tannfargede fyllinger kan misfarges over tid på samme måte som tennene ved at de tar opp fargestoffer fra mat, drikke og røyk. Spesielt eldre tannfargede fyllinger har lett for å ta til seg fargestoffer.

I dag er kvaliteten på plastfyllingene langt bedre, og de misfarges ikke på samme måte. At fyllingene blir mørkere betyr ikke at de må skiftes. De er ofte helt funksjonelle og kan fungere godt i flere år.

Mange opplever likevel fyllingene som sjenerende på grunn av misfargingen. Da kan disse skiftes med godt resultat.

På bildene under har fortennene fått porselensfasetter, og tennene ved siden av har fått nye plastfyllinger.

Porselensfasetter

En porselensfasett er et tynt skall av porselen som limes utenpå en tann for på denne måten å restaurere tannens form og farge.

Årsaker kan være at tenner er skadet eller nedslitt og må bygges opp igjen for få tilbake smilet. En annen årsak er at man i utgangspunktet ikke er fornøyd med tennenes utseende.

Porselenfasetter kan endre på dette slik at man får det smilet man ønsker seg. Porselen fasetter er svært naturtro, og det er nesten umulig å se at de ikke er ekte.

Det er ofte tilstrekkelig å slipe helt minimalt på forsiden av tennene slik at tennene skades så lite som mulig.