Rotbehandling

Inne i tennene finnes et hulrom med en eller flere rotkanaler. Hulrommet er fylt med blant annet blodårer og nervevev. Når dette vevet blir betent eller infisert, må tannen rotfylles.

Først fjernes alt vevet i rotkanalene. Deretter desinfiseres kanalene med antibakterielle midler. Til slutt tettes rotkanalene igjen. Det er som oftest nødvendig med to eller tre tannlegebesøk. Noen ganger kan det være vanskelig å eliminere alle bakteriene. Da må man komme flere ganger.

Det er mange årsaker til at nerven i tannen kan bli betent eller infisert. En stor fylling som over tid har irritert nerven, et stort hull, sprekker og lekkasjer er blant noen. Resultatet er en betennelsesreaksjon i tannen med innvokste bakterier som etterhvert gjør at nerven dør. Bakteriene kan spre seg gjennom hele tannen og ut i kjeven og vil der kunne gi opphav til en tannbyll/abscess.

Vi legger vekt på at rotbehandling skal være smertefritt og behandlingen starter først etter at du har fått ordentlig med bedøvelse.

En rotfylt tann blir svekket. Det gjør at den lett kan brekke ved belastning. Ofte er det derfor behov for en porselenskrone eller en gullfylling for at tannen skal kunne tåle tyggetrykket.